De veel gestelde vragen over een buikwandcorrectie, borstlift en ooglidcorrectie op een rijtje


Een aantal jaar geleden besloot ik het verhaal van mijn traject van mijn buikwandcorrectie te gaan schrijven, gewoon voor mezelf om als het moois wat ik had beleefd nooit meer te vergeten. Ik merkte dat er behoefte was aan (positieve) ervaringen over en resultaten van cosmetische ingrepen zoals buikwandcorrecties, borstcorrecties en ooglidcorrecties. Ik besloot op een gegeven moment om dit verhaal op mijn social media en later op dit blog te delen met een ieder die het lezen wilde. 

De ene persoon leest alleen mijn berichten en blogs, de ander zoekt contact en stelt vragen. Dat is iets waar ik altijd voor open sta, ik zal altijd proberen om een eerlijk antwoord te geven. 

In de afgelopen jaren ben ik bij verschillende dames betrokken geweest in de periodes van voor, tijdens en na hun ingrepen. Ik vind het nog steeds heel bijzonder om hier getuige van te mogen zijn. Met de een is het contact kort en krachtig, met de ander voer ik urenlange gesprekken via de chat. Ik probeer dan zoveel mogelijk een luisterend oor (of beter is misschien wel een lezend oog) te zijn voor hun verhaal en onzekerheden. Ik probeer alle vragen die ze hebben te beantwoorden vanuit mijn ervaringen en vergaarde kennis.

Ik ben geen arts en zal zeer zeker geen medische adviezen geven, wel kan ik vertellen hoe ik zelf bepaalde dingen deed en hoe ik het allemaal beleefd heb. Ik heb ondertussen zoveel gelezen, gehoord en geleerd, deze informatie kan ik soms meenemen in de gesprekken. Een aantal vragen zie ik geregeld in deze gesprekken voorbij komen, daarom besloot ik deze op een rijtje te zetten en aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen en kennis te beantwoorden.

Wanneer je de vragen en antwoorden leest vergeet dan vooral een ding niet; geen lichaam, geen operatie, geen herstel, geen arts en geen advies is hetzelfde, onze ervaringen en ideeën  kunnen verschillen en er is geen goed of fout in deze!  

Bij sommige vragen heb ik antwoorden van plastisch chirurg drs. Wiebren van den Berg gebruikt, dit om  een  duidelijke uitleg of een goede onderbouwing van een expert te kunnen geven. Wanneer dit het geval is staat staat dit duidelijk vermeld bij het antwoord.


Wanneer je medische advies nodig hebt is het beste wat je kan doen contact te zoeken met de plastisch chirurg die jouw ingreep heeft uitgevoerd. Dit advies is naar mijn idee altijd leidend.


Waarom kies je voor een buikwandcorrectie?

De reden om voor een buikwandcorrectie te kiezen is natuurlijk voor iedereen verschillend. De voornaamste reden is huidoverschot, welke kan zijn ontstaan door (extreem) gewichtsverlies, zwangerschap(pen) en/of veroudering. Voor de een zal een buikwandcorrectie een medische noodzaak zijn, voor de ander is het cosmetisch, ofwel er mooier uit willen zien. 

De keuze voor mijn buikwandcorrecie was puur cosmetisch. Ik had een enorme buik overgehouden nadat ik vele kilo's was afgevallen. Ik had geen fysieke klachten, maar door mijn jarenlange overgewicht, twee enorme zwangerschapsbuiken en een verkleefd litteken na een appendicitis (blindedarmontsteking) vond ik mijn buik echt lelijk. Een buikwandcorrectie inclusief liposuctie van de bovenbuik en flanken was voor mij de enige optie om van deze buik bevrijd te worden.

Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?

Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek is een cosmetische ingreep die wordt gebruikt om de buik dunner, strakker en steviger te maken. De operatie omvat het verwijderen van overtollige huid en vet uit de midden- en onderbuik. Er zijn drie verschillende soorten buikwandcorrecties, nl een mini, een normale en een fleur de lis, aan de hand van de hoeveelheid huidoverschot zal een plastisch chirurg bepalen welke ingreep jou het gewenste resultaat gaat geven.

Bevind het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kan er een mini buikwandcorrectie uitgevoerd worden. De navel wordt hierbij met rust gelaten. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandcorrectie de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel opnieuw ingehecht. Bij een Fleur de lis buikwandcorrectie zal er ook een verticale incisie gemaakt worden om zo extra huid te kunnen verwijderen, ook dan wordt de navel opnieuw ingehecht.

Bij de operatie van een totale buikwandcorrectie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom los gemaakt van de huid maar blijf vast zitten aan de buikspieren in de diepte zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid en vetweefsel verwijderd. Indien nodig zal er ook een liposuctie worden gedaan. Wanneer de buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd (reven). Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de strak getrokken buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht. Er worden een aantal drains (dunne slangetjes) achtergelaten waardoor het wondvocht naar buiten kan. Dit laatste is afhankelijk van de arts.

Een uitgebreide uitleg met plaatjes kan je hier vinden.

Zelf heb ik een totale buikwandcorrectie met liposuctie flanken en bovenbuik gehad, het reven van mijn buikspieren was niet nodig. Op 22 november 2019 werd ik geopereerd door plastisch chirurg Wiebren van den Berg bij Velthuis Kliniek Velp. 

Waarom kies je voor een borstlift?

De voornaamste reden om voor een borstlift te kiezen is omdat de borsten in mindere of meerdere mate uitgezakt zijn. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld (extreem) afvallen, zwangerschappen/borstvoeding of leeftijd zijn. Vaak verdwijnt aan de bovenkant de vulling waardoor ze de borst leger is. Met een borstlift kan de borst weer op de plek teruggeplaatst worden waar deze eigenlijk hoort te zitten, tevens ogen de borsten dan ook weer een stuk voller.

Ik weet niet anders dan dat mijn borsten hangen, al vanaf mijn tienerjaren is dit zo. Mijn jarenlange overgewicht, zwangerschappen en afvallen waren natuurlijk niet bevordelijk voor de vorm. Voor mijn buikwandcorrectie vielen mijn borsten mij niet zo op. Toen mijn buik eenmaal weg was ging ik me steeds meer aan mijn hangende borsten storen, ze pasten niet meer bij mijn lichaam en besloot dat ik ze wilde laten liften. 

Hoe wordt een borstlift uitgevoerd?

Bij een borstlift (mastopexie) wordt overtollige huid weggenomen en de tepel naar een hoger punt wordt verplaatst. Mastopexie is een esthetische ingreep om de effecten van ptose (het door ouderdom en zwaartekracht verslappen van de borsten) ongedaan te maken en de borsten opnieuw een compacter uiterlijk te geven.

Een borstlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, de anker, lollipop of donut methode. Dit is afhankelijk van de mate dat een borst verslapt is. De ankermethode is de meest uitgebreide borstlift en deze wordt toegepast wanneer de borsten sterk uitgezakt of verslapt zijn. Voor minder uitgezakte borsten kan een borstlift volgen de lollipop of donut methode worden uitgevoerd. 

Bij een borstlift volgens de ankermethode wordt de huid in drie richtingen gereduceerd en de borst verkort. Hierdoor ontstaat een betere vorm en zal de borst niet meer hangen. Het litteken komt rondom de tepelhof, verticaal van de tepelhof omlaag naar de bh-plooi en een litteken horizontaal in de bh-plooi.

Bij een lollipop lift zal er alleen een incisie rond de tepelhof en een verticale incisie van tepel naar de borstplooi gemaakt worden.

Bij een donutlift zal er alleen een incisie rond de tepelhof gemaakt worden.

Een uitgebreide uitleg van de borstlift met ankermethode met bijbehordende plaatjes kan je hier vinden.

Omdat mijn borsten sterk uitgezakt waren was de meest uitgebreide borstlift met de ankermethode nodig om mijn borsten te liften. Ik heb dus 2 littekens in de vorm van een anker op mijn borsten ⚓⚓. Op 31 december 2019 werd ik door drs Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek in Velp geopereerd.

Waarom kies je voor een bovenooglidcorrectie?

Door huidveroudering verslapt kan de huid boven de oogleden gaan verslappen en rekt deze uit en ontstaat er een huidoverschot. In de oogleden kan vet- en vochtweefsel zich gaan ophopen. Hangende oogleden kunnen een boze, verdrietige of onuitgeslapen uitstraling geven, maar kunnen ook hoofdpijn veroorzaken door de druk van de oogleden op de ogen. 

De keuze voor mijn ooglidcorrectie was puur cosmetisch, ik ervaarde geen fysieke klachten door mijn hangende oogleden, maar ik vond het niet mooi. Ik wilde er minder vermoeid uitzien en weer een heldere uitstraling hebben. In de afgelopen jaren merkte ik steeds meer dat mijn oogleden gingen hangen, ik hoefde bijvoorbeeld geen oogschaduw meer te dragen, want mijn oogschaduw was niet meer zichtbaar zodra ik mijn ogen weer opendeed en mijn mascara diende steeds meer als steun voor mijn oogleden

Hoe wordt een bovenooglidcorrectie uitgevoerd?

Een bovenooglidcorrectie wordt normaal gesproken onder lokale verdoving uitgevoerd en zal gemiddeld een half uur duren. 
Bij een bovenooglidcorrectie maakt de chirurg een snee in de plooi van het bovenooglid en haalt het huidoverschot en overtollig vetweefsel weg. Er blijft altijd een beetje losse huid over om het oog nog te kunnen sluiten. Het litteken is na afloop nauwelijks zichtbaar doordat deze in de natuurlijke plooi van het bovenooglid ligt. Het resultaat is een natuurlijke oogopslag en een meer open blik in je ogen. 

Een uitgebreide uitleg doormiddel van een animatiefilmpje kan je hier vinden.

Mijn ooglidcorrectie werd door drs. Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek in Velp op 10 maart 2023 uitgevoerd met wederom een fantastisch resultaat.

Hoe ga je om met de reacties van anderen?

In mijn omgeving had niet iedereen begrip voor het feit dat ik mezelf op nummer een zette, kilo’s kwijtraakte en Crossfit mijn prioriteit werd, dat ik meerdere keren voor plastische chirurgie koos en dit ook nog eens open en eerlijk met heel de wereld online deelde.

De keuze voor een buikwandcorrectie was voor velen echt wel te begrijpen, maar toen ik vertelde dat ik mijn borsten ging laten liften werd ik voor gek verklaard. En toen kondigde ik mijn ooglidcorrectie aan, toen spoorde ik echt niet meer. Je laat toch niet snijden in een gezond lichaam! Dat is niet normaal! Je bent verslaafd aan plastische chirurgie en moet maar eens leren om tevreden zijn met je lichaam.

Oordelen genoeg, maar die mensen met die oordelen liepen niet rond met die vreselijke buik, die hangende borsten en oogleden, dus wie zijn zij en waar hebben ze het over? Het is mijn lichaam en mijn keuze, ik voelde me niet happy met bepaalde delen van mijn lijf en besloot hier wat aan te laten doen.


Elke stap die ik zette en elke keuze die ik maakte was weloverwogen, ik had alles tot in de details uitgezocht. Ik had de mogelijkheid om deze ingrepen te ondergaan en ik was niet bang om in me te laten snijden. Ik had alle vertrouwen in mijn arts en mijn lichaam om datgene te behalen wat ik graag wilde. Als ik nu in de spiegel kijk ben ik dolgelukkig met het beeld dat ik zie. Ik ben trots op mijn lichaam en op wat ik bereikt heb. Dat straal ik uit, iedereen mag het weten en laat ik het ook gewoon zien.

Plastische chirurgie is niet iets geks, er hoeft geen taboe op te zitten, het is gewoon iets fantastisch om mee te mogen maken. Iemand die dit niet zelf  heeft ervaren zal nooit kunnen begrijpen wat zo’n ingreep met je gevoel en zelfvertrouwen kan doen. 

MIjn advies; leef je eigen leven en laat je niet beinvloeden door de mening van anderen!

Wat kan een cosmetische ingreep mentaal met je doen?

Wanneer je mijn hele blog leest kan je genoeg lezen over mijn struggle na mijn afvallen en mijn buikwandcorrectie. Toen ik op mijn zwaarste gewicht was cijferde ik mezelf altijd enorm weg en had erg weinig zelfvertrouwen. Het was beter wanneer de mensen niet naar me keken. Na mijn buikwandcorrectie werd dit gelukkig anders. Ik heb het na de ingreep echt lastig gevonden om te zien, geloven en accepteren dat het allemaal anders en goed was. Ik heb ook echt moeten leren dat ik trots mocht zijn op alles wat ik bereikt had. Mijn borstlift was de kers op de taart en daarmee was mijn plaatje compleet en kon ik meer dan trots zijn. Deze ingrepen hebben echt mijn leven in de goede zin veranderd, ik heb dingen gedaan en doe dingen die ik anders nooit gedaan zou hebben. Mijn zelfvertrouwen is gigantisch gegroeid en ik durf me te laten zien. Een ding is een feit; ik zit lekker in mijn velletje, ben trots en geniet volop van het leven!

Ik heb er bewust voor gekozen om ook dit deel openlijk te delen, want tijdens mijn zoektocht naar ervaringen over een buikwandcorrectie heb ik hier nog nooit iets over gelezen. Er is geen arts of ziekenhuis/kliniek folder die hier een woord over rept en ondertussen is het mij heel duidelijk dat ik hier niet de enige in ben.

In mijn blog “It’s Magic” ben ik uitgebreid teruggekomen op wat mijn hele traject van afvallen en plastische chirurgie met mijn als persoontje heeft gedaan. Hieronder een beknopte beschrijving.

Ik was zo’n 28 kilo afgevallen en ontevreden met mijn buik, deze was niet mooi en ik koos ervoor om hier wat aan te laten doen door middel van plastische chirurgie. Op 22 november 2019 onderging ik mijn buikwandcorrectie en ik dacht altijd wanneer die lelijke buik straks weg is dan is alles gewoon goed en leef ik gelukkig verder, maar ik belandde in een rollercoaster met enorme pieken en een paar diepe dalen. 

Het beeld dat je zolang van je zelf hebt gehad is nu eenmaal niet zomaar weg, dit zit diep vastgeroest in je brein. Het is een heel proces om dat oude beeld kwijt te raken en te zien en vooral te geloven dat het na de operatie echt allemaal anders is en dit is zo’n enorme Mindfuck. Na mijn borstlift was mijn plaatje compleet en werd dit echt wel een stukje beter, maar die onzekerheid is nooit helemaal weggegaan. Het beste wat ik kan doen wanneer ik die onzekerheid opmerk is foto’s van vroeger naast de foto’s van nu te zetten om daadwerkelijk het verschil te zien.

De angst om weer aan te komen is nog altijd aanwezig, ik weet zo goed waar ik vandaan kom en waar ik nooit meer naar terug wil. Ik zal altijd op mijn voeding moeten letten en hard moeten trainen om deze shape te behouden. Dit is mijn eeuwige strijd!

Ik ben in de afgelopen jaren niet alleen fysiek veranderd, maar ik heb ook een echte mindchange gemaakt. Ik heb mezelf leren kennen, mijn prioriteiten bijgesteld en ben meer mijn grenzen gaan aangegeven. Ik probeer van alles het beste te maken door positief te blijven denken, te genieten en veel te lachen. Maar ik heb vooral geleerd dat ik trots mocht zijn op mijn spiegelbeeld en op alles wat ik bereikt heb. En nu kan ik kan ik dan ook oprecht zeggen dat ik trots ben, want elke ochtend kijk ik met een glimlach in de spiegel en dan denk ik; “Damn Kaatje dat het je toch maar even mooi gedaan!”

Welke kliniek of ziekenhuis kies je voor je operatie?

Ik ben sterk van mening dat je eerst een keuze moet maken door welke arts je geopereerd wil worden en dan gaat kijken waar deze arts werkt. Per slot van rekening is het de chirurg die de operatie uitvoert en niet de kliniek of het ziekenhuis. Meerdere chirurgen werken zowel in een ziekenhuis als in een kliniek, dan zal je de keuze hierin dus ook moeten maken. Sommige chirurgen werken alleen in een kliniek en anderen weer alleen in een ziekenhuis. 

Ik besloot me te laten opereren door drs Wiebren van den Berg en hij is werkzaam in de Velthuis Kliniek en in het Antonius ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Ik koos bewust voor de kliniek en een van de redenen hiervan was dat ik dan ook enigzins inspraak had op de operatiedatum. Ik kon elke keer in goed overleg met de kliniek mijn operatiedatum bij het eerste consult al vastleggen. Zo kon ik al mijn operaties plannen tijdens het verlof van mijn zeevarende man en kon hij de zorg en de taken in huis overnemen tijdens mijn herstel.

Welke plastisch chirurg is geschikt?

Welke plastisch chirurg voor jou geschikt is vind ik heel persoonlijk. Niet iedereen vindt de resultaten van elke arts mooi, het is dus heel belangrijk voordat je gesprekken met artsen gaat plannen dat je je hierin verdiept. Het is goed om na te denken wat je wilt, wat je niet wilt en wat je verwacht wat haalbaar voor jou zou kunnen zijn, kijk goed naar jezelf en naar je lichaamsbouw. Wees realistisch en pin je niet vast aan de resultaten van anderen die je online ziet, plastische chirurgie is geen exacte wetenschap en elk lichaam is anders.

Ga met de verschillende artsen van jouw keuze het gesprek aan. Op deze manier kom je er pas achter of een arts bij je past. Luister goed naar je gevoel, zorg dat je vertrouwen hebt in degene die tegenover je zit voordat je ja zegt tegen de ingreep.

Tip! Check altijd de website www.nvpc.nl of een arts bevoegd is om een ingreep uit te voeren en geregistreerd staat als plastisch chirurg.

Zelf heb ik voordat ik mijn keuze maakte goed rondgekeken op het internet, veel gelezen en resultaten vergeleken. Ik wist heel goed wat ik wilde, wat haalbaar zou kunnen zijn en welke punten ik belangrijk vond (bijvoorbeeld navel, vorm en hoogte incisie, nazorg) Ik had een sterke voorkeur voor één arts en kliniek en ben met hem als eerste in gesprek gegaan. Dit gesprek verliep heel prettig, er was direct een klik en de verwachtingen die geschept werden kwamen overeen met mijn ideeën. Mijn gevoel was goed, had vertrouwen en besloot niet verder te gaan zoeken naar de geschikte chirurg. Drs. Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek was degene die mijn buikwandcorrectie mocht gaan uitvoeren. En dit bleek achteraf echt een waanzinnig goede keuze te zijn.

Een logisch gevolg na het prachtige resultaat van mijn buikwandcorrectie was dat Wiebren van den Berg ook mijn borstlift in december 2021 en mijn ooglidcorrectie in maart 2023 uitvoerde met  fantastisch mooie resultaten.

De resultaten van mijn buikwandcorrectie en borstlift kan je hier zien, het resultaat van mijn ooglidcorrectie vind je hier

Hoe verloopt het consult bij de plastisch chirurg?

Ik kan natuurlijk alleen vertellen hoe mijn eerste consult bij Velthuis Kliniek is verlopen, ik ben niet in andere ziekenhuizen of klinieken geweest.

Na een korte kennismaking met de consulente voegde de plastisch chirurg zich bij het gesprek en vroeg hij naar mijn verhaal en wat mijn wensen waren. Daarna mocht ik uit de kleren zodat de arts mijn buik of borsten kon bekijken en kon beoordelen wat de mogelijkheden en verwachtingen zijn. Nadat het plan voor de ingreep was bepaald en besproken werden ook nog duidelijk de risico's van een ingreep benoemd.

Ik kreeg tijdens mijn gesprekken elke keer direct een offerte en na goedkeuring werd er gelijk een operatiedatum gepland. Aan het einde van het consult werden er nog de foto's voor het medisch dossier gemaakt door de consulente.

Ik weet dat er ook dames zijn die later de offerte en een operatiedatum hebben gekregen. 

Welk soort buikwandcorrectie of borstlift heb je nodig?

Tijdens het consult met de plastisch chirurg zal deze nadat hij de buik bekijken en advies geven welk soort buikwandcorrectie voor jou het beste zal zijn. Je hebt verschillende soorten buikwandcorrecties, een mini, een totale en een fleur de lis buikwandcorrectie, de verschillen hiervan heb ik bij de vraag "Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?" uitgelegd. 

Hetzelfde geldt voor de vraag welk soort borstlift voor jou het meest geschikt is om het gewenste resultaat te bereiken. Ook hier zal de plastisch chirurg nadat hij de borsten heeft bekeken een advies over geven. Er is dan keuze tussen een lift volgens de anker, lollipop of donut methode. Deze verschillen heb ik uitgelegd bij de vraag "Hoe wordt een borstlift uitgevoerd?".

Zelf heb ik een totale buikwandcorrectie met liposuctie flanken en bovenbuik gehad, het reven van mijn buikspieren was niet nodig. Omdat mijn borsten sterk uitgezakt waren was de meest uitgebreide borstlift met de ankermethode nodig om mijn borsten te liften. Beide operaties zijn uitgevoerd door drs Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek in Velp.

Wel of geen liposuctie?

Een liposuctie wordt niet standaard bij een buikwandcorrectie uitgevoerd en zal altijd zelf betaalt moeten worden, ook wanneer een buikwandcorrectie door de verzekering vergoed wordt. Bespreek dit dan ook altijd met de arts of het wel of niet nodig is voor een mooier resultaat, het is jammer wanneer je dit achteraf bedenkt en niet tevreden bent met het resultaat. Ik zie dit namelijk vaak genoeg gebeuren.

Ik heb op advies van de plastisch chirurg wel een liposuctie van de flanken en bovenbuik laten doen om zo een mooier resultaat te verkrijgen. Ik had ook nog wel voldoende vet in mijn buik, wanneer dit niet weg zou zijn gehaald dan had je het verschil in dikte van de huid zou de overloop boven en onder de incisie minder mooi worden.

Wordt een cosmetische ingreep vergoed of moet je deze zelf betalen?

De eisen om in aanmerking voor een volledige vergoeding van een buikwandcorrectie te komen zijn streng, zo moet er bijvoorbeeld een overhang zijn van minimaal 6 cm en onbehandelbare smet. Check goed de voorwaarden van je verzekering, de eisen veranderen geregeld en verschillen ook per verzekeringsmaatschappij. Toch zie ik geregeld buiken die kleiner en minder zijn dan dat de mijne wel vergoed worden, hoe dit kan is voor mij dan ook echt een raadsel en soms vind ik dat ook heel oneerlijk. Ik heb het idee dat bij de verzekeringsmaatschappijen soms gewoon een Russische roulette is.

Een liposuctie wordt niet vergoed worden door de verzekering, ook dit wordt gezien als een puur cosmetische ingreep.

Ook een borstlift wordt gezien als een puur cosmetisch en een operatie zal daarom niet vergoed worden door de verzekering. Toch zie ik ook hier geregeld voorbij komen dat dames een borstlift wel vergoed hebben gekregen, omdat de arts een aanvraag als een verkleining aanvraagt en een borstlift uitvoert.... Ik vind hier eigenlijk wel wat van.

Om voor een vergoeding van een ooglidcorrectie in aanmerking te komen moet oa je ooglid halverwege de pupil hangen, dit was bij mij ook niet het geval.

Check dus altijd goed de voorwaarden van je verzekering voordat je aan je traject begint.

Ik heb mijn buikwandcorrectie, borstlift en ooglidcorrectie allemaal zelf betaald. De reden hiervoor is dat ik volgens de plastisch chirurg niet voldeed aan de eisen die een verzekeringsmaatschappij hanteert om de operatie vergoed te krijgen. Er is dus geen aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Ik had dit ook zo verwacht en had hier financieel ook al rekening mee gehouden voordat ik aan mijn traject begon. 

Ik ben blij dat ik de mogelijkheid had om mijn ingrepen zelf te betalen, ik was namelijk ook degene die mijn lijf zo had toegetakeld en ik heb dit dan ook allemaal zelf opgelost. Ik ben me ook bewust dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft.

Wat heb je betaald voor de operaties?

Ik ben van mening dat het helemaal niet interessant is wat ik betaald heb voor mijn operaties. Een ding is duidelijk aan plastische chirurgie hangt een pittig prijskaartje. De prijzen van de verschillende ingrepen kan je vinden op de website van de kliniek. Ik vond de kwaliteit en resultaten van de arts belangrijker dan de prijs.

Mijn operatie is niet de jouwe, hoeft er niet hetzelfde uitgevoerd te worden waardoor de prijzen al zullen verschillen. Tevens heeft mijn buikwandcorrectie in 2019, mijn borstlift in 2021 en ooglidcorrectie in 2023 plaatsgevonden, de prijzen zijn ondertussen alweer een flink stuk gestegen, dus niet vergelijkbaar.

Ik zie veel prijsverschillen tussen de verschillende klinieken en artsen. Bij sommige artsen betaal je soms bijna twee keer het bedrag dan bij een ander en ik vind dat de prijs niet alles zegt over de kwaliteit en het resultaat van de arts. Duurder betekent niet altijd beter. Ziekenhuizen zijn over het algemeen goedkoper dan klinieken, maar ook hier zie ik verandering in komen de afgelopen tijd. 

De enige manier om erachter te komen wat voor jouw het kostenplaatje is van een cosmetische ingreep is om op consult te gaan bij een plastisch chirurg. 

Hoe lang is de herstelperiode na de ingreep?

Voor de herstelperiode van een buikwandcorrectie staat ca 6 weken. In de eerste 2 weken heeft de buikwand rust nodig om te genezen, zwaar lichamelijk werk wordt sterk afgeraden. Daarna zal je merken dat je steeds weer meer van de dagelijkse werkzaamheden kan oppakken. Na 6 weken mag je weer zwaarder lichamelijk werk doen en starten met sporten.

Voor de herstelperiode van een borstlift staat ook ca 6 weken. Na een paar rustdagen mag je weer meer in beweging komen (bijvoorbeeld wandelen) en na een week of 2 kan je langzaam de dagelijkse werkzaamheden gaan oppakken, zwaar lichamelijk werk wordt afgeraden. Na 6 weken mag je weer zwaarder lichamelijk werk doen en starten met sporten.

Voor beide ingrepen kreeg ik de volgende instructies van de kliniek mee:
- De eerste week niet autorijden.
- De eerste 2 weken herhaalde bewegingen (strijken, stofzuigen) vermijden.
- De eerste 2 weken niet fietsen.
- Tot 6 weken mag je NIET:
  - Intensief sporten (hardlopen, zwemmen, bovenlichaam trainen)
  - Zwaar tillen of zwaar werk uitvoeren
  - Zwemmen of baden
  - Onder de zonnebank
  - Naar de sauna

De herstelperiode voor een ooglidcorrectie is korter, na een rustdag kan je weer aan normale lichaamsbeweging doen, kijk wel uit met bukken, tillen etc. Na 3 -5  dagen mag je weer fietsen en werken kan weer na een week. Na 2 weken kan je weer starten met sporten.

Al mijn herstelperiodes gingen eigenlijk heel voorspoedig, op de beginnende ontsteking van mijn borstlift na, wat ik trouwens nog steeds niet zie ik als een tegenslag. Lees hier meer over mijn herstelpeiodes van mijn buikwandcorrectie borstlift en ooglidcorrectie.

Heel belangrijk in deze periode is om goed naar je lichaam te luisteren en vooral geduld te hebben!

Plastisch chirurg Wiebren van den Berg antwoordde in de Q&A het volgende op : hou maar rekening met 4-6 weken. Waarbij je de eerste 2-3 weken natuurlijk wat meer belemmerd bent dan de laatste 2-3 weken. Maar betekent zeker niet 4-6 weken in bed liggen. Wondgenezing is natuurlijk ook per persoon verschillend. Roken kan bijvoorbeeld natuurlijk een negatief effect hebben op de wondgenezing. Maar ik vind dat vaak met een beetje gezond verstand en luisteren naar je lichaam je al heel ver komt.

Mag je voor een ingreep in de ziektewet of kost het je vrije dagen?

Wat ik hoor en lees is het heel verschillend per werkgever hoe dit geregeld wordt. In principe mag je na een ingreep in de ziektewet, want je bent niet in staat om te werken. Het kan wel zijn dat je de dag van de operatie vrij moet nemen. Wanneer het om een cosmetische ingreep gaat wordt er nog wel eens wat moeilijker over gedaan. Check je CAO, arbeidsvoorwaarden en ga in overleg met je leidinggevende om te kijken hoe het bij jou geregeld is.

Bij mijn buikwandcorrectie ben ik tijdens mijn herstelperiode van 6 weken in de ziektewet geweest, na 24 dagen ben ik wel weer vanaf huis een aantal uurtjes per (werk)dag gaan meewerken.

Na mijn borstlift heb ik voor een periode van 2 weken vrije dagen ingeleverd. Dit was op mijn eigen verzoek, want op dat moment voelde dat voor mij beter om het op die manier te doen.

Na mijn ooglidcorrectie (en tevens littekencorrectie onder mijn linkerborst) ben ik weer een week in de ziektewet geweest.

Hoe bereid je je voor op de operatie?

Hoe fitter voor een ingreep, hoe beter was en is nog altijd mijn idee. Ik sport veel en was voor mijn ingrepen dan ook echt fit. Mijn idee is dat dit me zeker ook heeft geholpen tijdens mijn herstel. Daarnaast let ik over het algemeen goed op mijn voeding en eet ik eiwitrijk. Heel veel meer heb ik eigenlijk niet gedaan om me voor te bereiden op mijn ingrepen.

Welke supplementen of vitamines innemen voor de operatie?

Ik ben bij mijn buikwandcorrectie, borstlift en ooglidcorrectie een week of 5 voor die tijd begonnen met extra Vit C (dubbele dosis) en Arnica druppels van dr Vogel. Tevens eet ik eiwitrijk.

Welke hulpmiddelen haal je in huis?

Ik lees geregeld dat er van alles in huis gehaald wordt voor de ingreep, zoals bijvoorbeeld verstelbare bedden, po-stoelen, rollators, sta-op stoelen, douchekrukjes, voedingskussens etc etc. Of dit nou echt allemaal nodig is daar heb ik mijn twijfels over, maar sommige artikelen zouden mogelijk handig kunnen zijn.

Zelf heb ik dus helemaal niks extra's in huis gehaald, overdag vertoefde ik op de bank en 's nachts sliep ik boven gewoon in mijn eigen bed. Om na mijn buikwandcorrectie in de strandstoelhouding te kunnen zitten/liggen had ik een opgerold dekbed onder mijn knieen en extra kussens in mijn rug. Na mijn borstlift en ooglidcorrectie werkte ik ook alleen met extra kussens om rechterop te kunnen slapen.

Meer had ik ook echt niet nodig en had ik had ik wel iets gemist, dan had ik dat nog snel genoeg kunnen regelen. 

Wat neem je mee naar de kliniek/het ziekenhuis?

Ik nam alleen het hoognodige mee naar de kliniek en dat waren mijn toiletspullen, badslippers, extra set kleding (sportlegging, tshirt en ondergoed) en niet te vergeten mijn telefoonlader. Ik verbleef na mijn buikwandcorrectie maar een nacht in de kliniek en had dus ook niet veel nodig. Na mijn borstlift en ooglidcorrectie mocht ik dezelfde dag weer naar huis.

Hoe verliep de operatiedag?

Eigenlijk verliep de operatiedag van mijn buikwandcorrectie en mijn borstlift wel redelijk hetzelfde. De tijd van melden, de operatieduur en de verblijfduur waren alleen anders.

Bij aankomst in de kliniek mocht ik mij omkleden in een charmant operatiehemd en kreeg ik een bed toegewezen. De verpleegkundige prikt dan een infuus en deed de controles van de bloeddruk en hartslag. Daarna komt de anesthesist langs voor een klein gesprekje waarin nog het een en ander uitgelegd wordt en nog een aantal vragen gesteld worden. Vervolgens komt de plastisch chirurg om het te opereren gebied af te tekenen en nog het een en ander te bespreken. Dan mag je zodra het operatieteam klaar is naar de OK. 

Hier word je dan aan allerlei toeters en bellen aangesloten en voordat je onder narcose gaat wordt er nogmaals gecheckt of alles klopt (patient, ingreep ed) en daarna zal de operatie daadwerkelijk starten.

Mijn dogear nacorrecties en ooglidcorrectie welke gelijk werd uitgevoerd met  het littekencorrectie onder mijn linkerborst (lees meer over het waarom hier) werden uitgevoerd onder lokale verdoving. Na binnenkomst in de kliniek werd ik voorbereid op de ingreep met de benodigde operatiekleding en nog wat uitleg. daarna mocht ik naar de operatiekamer. Nadien mocht ik nog even bijkomen op de verkoever om vervolgens huiswaarts te keren.

Hoe was jouw ervaring met de narcose?

Mijn ervaringen waren eigenlijk best prettig. Vroeger als klein meisje ben ik meerdere keren onder narcose geweest en was ik nadien altijd heel ziek. Ik zag hier dus best een beetje tegenop, maar ik heb na mijn ingrepen bij Velthuis Kliniek nergens last van gehad. Niet direct na de operatie, maar ook niet tijdens mijn herstelperiodes, ik voelde me heel snel weer gewoon goed en fit. Ik denk zeker dat mijn goede conditie mij hierbij heeft geholpen.

Hoe lang is het verblijf in de kliniek?

Bij mijn buikwandcorrectie moest ik een nachtje in de kliniek verblijven en mocht ik de volgende ochtend vroeg met ontslag naar huis.

De nacorrecties van de dogears op mijn heupen werden onder lokale verdoving uitgevoerd en ik mocht direct na de ingreep de kliniek weer verlaten.

Voor mijn borstlift moest ik onder narcose en mocht ca 5 uur na aankomst in de kliniek weer naar huis.

Mijn ooglidcorrectie en littekencorrectie werden onder lokale verdoving uitgevoerd en ik mocht de kliniek ca een half uur na de ingreep verlaten.

Hoe ging de terugweg naar huis?

Van mijn huis naar de kliniek in Velp is 111 km, ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. Ik vond de terugweg geen enkele keer een probleem, ik ben gewoon relaxt naast manlief gaan zitten en we waren eigenlijk zo thuis.

Tip! Neem na een buikwandcorrectie een kussentje mee om deze tussen buik en de gordel te doen en zet je stoel iets achterover.

Hoe gingen de eerste dagen thuis?

De eerste dagen thuis gingen goed, ik had hulp genoeg van mijn man en kinderen en hoefde me nergens zorgen over te maken. Na mijn buikwandcorrectie kon ik natuurlijk wel minder dan na mijn borstlift.

Ik heb me de eerste dagen ook echt wel rustig gehouden. Alleen de eerste dag na thuiskomst van de kliniek heb ik even in bed gelegen, daarna verbleef ik overdag lekker beneden op de bank. Ik liep dan geregeld kleine rondjes door de kamer, ik had de eerste dagen thuis ook nog 2 drains. Deze werden op maandag (dag 3) verwijderd en de dag daarna ben ik weer buiten gaan wandelen, de eerste keer een echt klein stukje en daarna elke dag een stukje verder. Ik heb eigenlijk geen pijn aan mijn buik ervaren, maar meer aan mijn rug wat komt door de kromme houding die je moet aanhouden.

Na mijn borstlift heb ik totaal geen pijn ervaren, voelde me topfit en op dag 2 wandelde ik samen met mijn man en hond weer lekker in het bos.

 

Hoeveel pijn had je na de operatie?

Eerlijk gezegd heb ik bij geen van mijn operaties pijn ervaren, tenminste niet van mijn buik, mijn borsten en mijn oogleden. Na een buikwandoperatie moet je een kromme houding aanhouden om de wond te ontzien en dit voelde ik wel aan mijn rug, die verkrampt en is pijnlijk. Maar alles is tijdelijk, gaat ook gewoon weer over en elke dag wordt dat beter.

Daarbij ben ik van mening dat je gewoon niet te vroeg moet willen stoppen met je pijnmedicatie en dat je deze op een vast schema moet innemen om de spiegel op peil te houden.

Wat te doen bij klachten of (beginnende) complicaties?

Heb je klachten, zorgen, koorts, verkleuringen, open wonden, extreme zwellingen, pijn of iets anders wat je niet vertrouwt in je herstel neem dan contact op met je plastisch chirurg of huisarts. 

Neem geen risico met je lichaam, je hebt er maar een.
Better safe than sorry!

Na mijn borstlift heb ik een beginnende ontsteking gehad, ik was daar op tijd bij en de arts heeft ook snel gehandeld om erger te voorkomen. Dit schreef ik hierover in mijn BOOB Blog;

Afgelopen vrijdag, precies een week na de operatie, werd ik wakker en het eerste wat ik dan doe is mijn compressie bh uittrekken om mijn boobs even “los te laten”. Ik merk direct dat mijn linkerborst aan de onderkant lekt. Het vocht komt in het midden onder de pleister vandaan. Tevens zie ik dat mijn borst tot de tepel wat rood gekleurd is. Ik besluit contact op te nemen met de kliniek, want dit is niet helemaal zoals het hoort. Het meeste baart mij zorgen dat er vocht uit moet en dat de pleister dit nu tegenhoudt.

Wil je het verder lezen? Lees het blog "Lekkage"

Hoe sliep je na de operatie?

Slapen na de operatie is wat lastiger, je mag niet direct op je zij of buik slapen, maar je moet in de zogeheten strandstoelhouding liggen. Dat wil zeggen dat je in een half zittende houding moet liggen met je knieen geknikt. Op deze manier komt er weinig spanning op de buikhuid te staan en ontzie je de wond. 

Ook na mijn borstlift en ooglidcorrectie heb ik een aantal dagen op mijn rug moeten slapen, niet mijn meest favoriete houdig. Maar ik denk dan altijd het is tijdelijk en zo weer voorbij.

Wat is de strandstoelhouding?

De strandstoelhouding houdt in dat je in een geknikte/kromme houding zit of ligt. Je ligt dan met je bovenlijf iets omhoog en je knieen heb je in een gebogen houding. Deze houding kan je aannemen met een electrisch verstelbare lattenbodem, maar is ook prima te realiseren met een paar extra kussens in de rug en een opgerold dekbed onder de knieen. 

De reden dat je de strandstoelhouding moet aannemen na een buikwandcorrectie is om zo min mogelijk spanning op het litteken te hebben.

Waarom moet je krom lopen na een buikwandcorrectie?

Je moet krom (met een knik) lopen, omdat je na de buikwandcorrectie een grote wond hebten het is belangrijk om de spanning op de wond zo klein mogelijk te houden.

Die kromme houding is lastig en kan ook echt heel vervelend aanvoelen, ik had meer pijn van mijn rug dan van mijn buik na de ingreep.

Er zit een rare frummel aan het einde van het litteken, is dit normaal?

Ja die frummel is heel normaal, deze trekt ook in de loop van de tijd weg. Deze vraag is ook gesteld in de Q&A die ik met mijn plastisch chirurg drs. Wiebren van den Berg heb gehouden, zijn antwoord hierop was:

"Dat komt omdat de bovenzijde van de horizontale wondrand langer is dan de onderzijde. Dat verschil moet je ‘wegsmokkelen’. Ik plan dat altijd expres zo door zo de huid naar het midden toe te sluiten waardoor je ook een mooiere taille maakt. Maar dat geeft inderdaad wel vaak een (tijdelijke) rimpeling van de huid bij de wond. Dit is altijd na 2-3 maanden wel verdwenen".

Merk je gewichtsverschil na de operatie?

Een buikwandcorrectie wordt natuurlijk niet uitgevoerd met de reden om gewicht te verliezen, maar om overtollig vel te verwijderen. Soms gaat maar om bijvoorbeeld een kilogram, dit zal je na de operatie dus ook niet snel terugzien op de weegschaal. Na de ingreep zal je hoogstwaarschijnlijk ook vocht vast gaan houden en daardoor zal je gewicht weinig veranderen of juist zelfs toenemen.

Raak dus ook niet in paniek wanneer je gewicht hoger is dan voor de operatie en ga ook niet in je herstelperiode lijnen, je lichaam heeft voor je herstel juist alle voedingsstoffen hard nodig.

Mijn mening is dat je je niet teveel op de weegschaal moet focussen na de ingreep, dit heeft geen zin. Focus je op je herstel, dit is veel belangrijker.

Is vocht vasthouden na een operatie normaal?

Ja dat is heel normaal. Vocht is lastig en kan ook echt pijnlijk zijn, maar het hoort er ook gewoon bij. Je kan niet heel veel doen om het vocht sneller te laten verdwijnen, heel belangrijk is goed de balans tussen rusten en bewegen te vinden. Geduld is een schone zaak in deze!

Plastisch chirurg Wiebren van de Berg gaf in de Q&A de volgende uitleg over vocht na een ingreep: "Bij elke wondgenezing komt er zwelling en vocht in de weefsels, dat is helemaal normaal; dat is de natuurlijke wondgenezing. Het lichaam zorgt daar zelf voor dat dat wordt opgelost. Je moet het alleen wel wat tijd gunnen".

Is het verwijderen van drains en hechtingen pijnlijk?

Ik lees veel dat lotgenoten opzien tegen het verwijderen van drains en hechtingen. Persoonlijk heb ik hier eigenlijk niet echt wat van gevoeld. Het verwijderen van de drains gaat snel en je merkt er eigenlijk niet echt iets van, voor je het weet is het klaar.

Dat geldt ook voor het verwijderen van de hechtingen. Als het goed is zitten de meeste hechtingen onderhuids en hoeven er bij een buikwandcorrectie en borstlift alleen aan de buitenste kanten knoopjes doorgeknipt te worden, hier voel je echt weinig tot niets van. In de navel zitten de meeste hechtingen die wel verwijderd moeten worden en deze zitten nog wel eens wat verstopt.

Bij een ooglidcorrectie wordt de incisie eigenlijk geregen met hechtdraad, na een week worden deze draadjes er in een keer uitgetrokken. Dit geeft meer een kriebelend gevoel dan dat het zeer doet.

Hoe vaak moet je terug naar de kliniek voor controle?

Na mijn buikwandcorrecitie moest ik na 3 dagen terug voor het verwijderen van de drains. De hechtingen werden na 2 weken verwijderd. De eindcontrole bij de arts had ik 3.5 maand na de ingreep.

Na mijn borstlift had ik normaal gesproken een controle waarbij de hechtingen verwijderd zouden worden na 2 weken. Door een beginnende ontsteking moest ik twee keer extra naar de arts, bij de tweede keer werden door hem ook de hechtingen verwijderd. De eindcontrole had ik na 3 maanden.

Na mijn ooglidcorrectie moest ik 1 week na de ingreep terug naar de kliniek om de draadjes te laten verwijderen. De eindcontrole was ook 3 maanden na de ingreep.

Welke post-operatieve kleding moet je dragen na de ingreep?

Na mijn buikwandcorrectie kreeg ik in de kliniek direct een drukpak, van Lipoelastic aan. Deze moest ik 6 weken dragen, de eerste 4 weken dag en nacht en daarna alleen overdag. 

Het verschilt per arts, kliniek en ziekenhuis of je een drukpak of buikband na de ingreep moet dragen, beiden hebben eenzelfde functie en dat is compressie geven na een ingreep. Het verschilt ook of je deze zelf moet aanschaffen of dat je deze krijgt van het ziekenhuis of kliniek, vraag dit dus ook altijd goed na. 

De compressiepakken zijn best prijzig en je draagt ze maar een korte periode, ik had zelf maar een drukpak voor de 6 weken van mijn herstel. Ik droeg er voor de hygiene een onderbroek onder. Om de dag waste ik het pak uit en liet deze drogen op de verwarming wanneer ik mijn douchte en mijn wonden liet drogen terwijl ik op bed lag. 

De meningen verschilllen nogal over de hoeveelheid compressie die een pak moet geven. Ik ben van mening dat een pak stevigheid moet geven en comfortabel moet zitten en dat het niet zo moet zijn dat je nog amper kan ademen.

Na mijn borstlift kreeg ik een compressie bh van Lipoelastic aan, ook deze moest ik 6 weken dragen, waarvan 4 weken dag en nacht. Ik had wel twee compressie bh's na mijn operatie, dit was wel handig en wel zo hygienisch aangezien ik een ontsteking had na de ingreep.

Mocht je een drukpak of een compressie bh van Lipoelastic aan willen schaffen, met de kortingscode KARIN10 krijg je 10% korting op de website van Lipoelastic

Dit antwoord gaf drs. Wiebren van den Berg op de vraag over after lipo massages en faja's in de Q&AEr is altijd een hoop hocus pokus over nog vocht in het operatiegebied wat er op allerlei manieren weg gehaald kan/moet worden. Tegen ook nog eens behoorlijke prijzen. Ik denk zonde van je geld. Natuurlijk neemt dat “vocht” op den duur af, maar dat komt niet door de massages/drukpakken. Dat is de natuurlijke wondgenezing. En deze wondgenezing duurt nou eenmaal wat langer dan een paar weken. Voor jou als patiënt(e) is een operatie vaak al 2 maanden geleden. Voor de wondgenezing is dat nog maar 2 maanden geleden.

Ik adviseer wel een drukpak/-band tot 3-4 weken na de operatie omdat als fijn wordt ervaren door patiënten; geeft ondersteuning.

Hoe strak moet een drukpak / buikband zitten?

Er wordt veel onduidelijkheid over hoe strak een drukpak of een buikband na een ingreep moet zitten. De een beweert heel strak dat je amper kan andemen, de ander beweert comfortabel. 

Ik heb gedurende 6 weken een maat pak van Lipoelastic gedragen, deze zat in het begin natuurlijk strakker dan aan het einde van deze 6 weken. Het pak zat al die tijd wel comfortabel, ik kon normaal ademen en bewegen terwijl het voldoende druk gaf.

Op deze vraag gaf drs.Wiebren van den Berg in de Q&A het volgende antwoord; niet te strak. Wat mij betreft moet het meer ondersteuning geven en nog enigszins comfortabel zitten dan dat het een keurslijf is waar je in geperst moet worden. Dat laatste is zeer onplezierig om te dragen en ook nog eens niet nodig voor een optimaal resultaat.

Wel of geen (after lipo) massages nemen na een ingreep?

Ik heb een liposuctie op mijn bovenbuik en flanken gehad, maar geen afterlipo massages gehad. Ik heb deze niet nodig gehad en deze werden ook niet door mijn arts geadviseerd. 

Over wel of geen (after lipo) massages na een ingreep verschillen de meningen enorm, de ene arts adviseert het standaard en de ander niet. De ene patient zweert erbij en de ander ziet er het nut niet van in. 

Ik heb in de afgelopen jaren vele ervaringen gelezen en heel eerlijk ben ik niet overtuigt dat deze massages daadwerkelijk het vocht sneller laten verdwijnen of dat hierdoor een lichaam blijvend geshaped kan worden. 

Dit antwoord gaf drs. Wiebren van den Berg op de vraag over after lipo massages en faja's in de Q&A : "Nee, daarvan is het nut nooit bewezen. Maakt geen verschil in resultaat. Natuurlijk als je het fijn vindt om te doen moet je het doen denk ik. Maar bij elke wondgenezing komt er zwelling en vocht in de weefsels. Dat is helemaal normaal; dat is de natuurlijke wondgenezing. Natuurlijk neemt dat “vocht” op den duur af, maar dat komt niet door de massages/drukpakken. Dat is de natuurlijke wondgenezing. Het lichaam zorgt daar zelf voor dat dat wordt opgelost. Je moet het alleen wel wat tijd gunnen".

Hoe komt het dat ik een opgezette buik heb?

Na de operatie kan je last hebben van een harde en opgezette buik, dit is heel normaal en het kan ook wel even duren voordat dit weer wegtrekt. Het kan ook zijn dat je buik in de ochtend "gewoon"plat is en dan in de avond weer opzet.

Deze verklaring gaf drs. Wiebren van den Berg in de Q&A hierop; dat heeft met de wondgenezing te maken, een buikwandcorrectie geeft een grote wond. In loop van de dag als je rond loopt, wat eet en drinkt wat kan je een vol en bol gevoel van de buik krijgen. Kan geen kwaad en is tijdelijk. Zeker als je ook liposuctie hebt gehad bij de buikwandcorrectie kan de buik wat harder aanvoelen. Dit verdwijnt altijd vanzelf, maar kan zeker wel 3 maanden duren

Hoe verzorg je je litteken?

Je mag je littekens gaan insmeren wanneer alle korstjes verdwenen zijnen met bijvoorbeeld een creme. In principe kan je met elke creme smeren, het is maar wat je zelf het prettigste vindt. De adviezen van de artsen lopen ook hier enorm uiteen. Mijn arts adviseerde een gewone vit E creme om mijn littekens in te smeren.

Ik gebruikte Staudt Littekencreme, een fijne niet vette creme die snel introk en ook nog eens goed rook. Of het gebruik van deze creme de reden is dat mijn littekens zo prachtig genezen zijn zullen we nooit weten, want hoe een litteken geneest daar is het lichaam zelf voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor.  

Hoe verloopt de genezing van het litteken?

Geregeld zie ik vragen voorbij komen over de genezing van een litteken. Hou er rekening mee dat je pas na ca een jaar een litteken goed kan beoordelen, zoveel tijd heeft deze namelijk nodig om te rijpen.

Er zijn 3 fases waar een litteken doorheen gaat: 
- De ontstekingsfase: Deze fase duurt één tot vier dagen. Het lichaam reinigt de wond en het genezingsproces begint.
- De regeneratiefase: Deze fase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt, vaak zal het litteken in deze periode vuriger van kleur worden.
- De rijpingsfase: Deze fase begint vanaf de eenentwintigste dag en kan een jaar of langer duren. In deze fase zal het litteken zachter en lichter van kleur worden.

Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.

Wanneer een litteken minder goed geneest zal dit redelijk snel zichtbaar zijn. Een hypertrofisch en een keloïd litteken zijn de meest voorkomende vormen van een afwijkend litteken. 

Mijn horizontale litteken onder mijn linkerborst werd helaas hypertrofisch, deze werd over bijna de gehele breedte zo'n 1 cm breed. Dit litteken is door plastisch chirurg Wiebren van den Berg na 14 maanden met een goed resultaat gecorrigeerd.

Wanneer zie je het definitieve resultaat?

Dat is natuurlijk lastig te zeggen, dit ligt geheel aan het herstel en de soort en grootte van de ingreep. Trek er zeker een jaar voor uit voordat je het definitieve resultaat hebt bereikt. 

Onderstaande schreef ik in het blog over mijn ooglidcorrectie en ik denk dat de tekst genoeg zegt:

Ik krijg een spiegel in mijn handen en kan dan even goed het resultaat bewonderen, alles is dan natuurlijk nog verdoofd, maar ik zie echt een waanzinnig verschil. Echt ongelooflijk hoe mooi het er dan al uit ziet, ik ben dan ook gelijk weer heel blij. En ik weet dat het de komende dagen hoogstwaarschijnlijk gaat veranderen, dat het kan gaan zwellen, dat het blauw kan worden, want dit is heel normaal. Wat ik nog altijd bij elke ingreep heb gedaan is het allereerste beeld na de operatie goed in me opnemen en vasthouden, want er volgen echt dagen dat je met je handen in het haar zit en denkt waarom heb ik dit in godsnaam gedaan? Ik denk dan gewoon weer terug aan dat beeld net na de operatie en ik weet dat het allemaal goed gaat komen en dat ik naar dat resultaat, maar dan nog veel mooier terug ga. Het kost gewoon even tijd, dat is nou eenmaal de realiteit en het hoort bij dit soort ingrepen. Het uiteindelijke resultaat zie je pas echt goed na een aantal maanden, geduld is een schone zaak in deze. Iets om je goed te beseffen voordat je aan een cosmetische ingreep begint.

Wat is een dogear en hoe wordt deze gecorrigeerd?

Wanneer er na een operatie teveel huid is achtergebleven en dit is gaan ophopen kan er een dogear ontstaan. Een dogear zit meestal aan het uiteinde van een litteken. In de meeste gevallen trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dogears' te verwijderen. Dit kan meestal onder lokale verdoving gebeuren.

Na mijn buikwandcorrectie had ik op mijn beide heupen een kleine dogear, deze werden met een nacorrectie onder lokale verdoving verwijderd. De nacorrectie duurde in totaal zo'n 30 minuten, na de ingreep mocht ik in principe alles weer doen, behalve sporten gedurende 2 weken. Mijn rechterheup heeft nogmaals een correctie nodig gehad, omdat er nog een kleine "uitstulping" van huid zichtbaar bleef.

Moet je een nacorrectie zelf betalen of wordt dit vergoed?

Dit is afhankelijk van de afspraken die er gemaakt zijn. Vraag dit dus ook altijd na bij het ziekenhuis of de kliniek waar je geopereerd gaat worden hoe het daar geregeld is. 

Ik heb twee keer een nacorrectie van dogears op mijn heupen gehad en mijn horizontale litteken onder mijn linkerborst is gecorrigeerd, in alle gevallen viel dit onder de nazorg van de arts en kliniek.

Wanneer kan je weer werken?

Dit is ook voor iedereen heel verschillend, dit is afhankelijk van het soort werk dat je doet en natuurlijk hoe je herstel verloopt. Iemand met een zittende job zal sneller weer aan de slag kunnen dan bijvoorbeeld iemand die zwaar moet tillen ed. 

Voor een buikwandcorrectie staat een herstelperiode van 6 weken, mijn herstel ging heel voorspoedig en ben na 4 weken weer vanaf huis begonnen met werken. Tot 6 weken na mijn ingreep was ik in dienst van mijn toenmalige werkgever, 7.5 week na mijn ingreep begon ik met een nieuwe baan en ging per direct 28 uur per week aan de slag.

Na mijn borstlift ben ik na 2 weken weer aan het werk gegaan, sommige werkzaamheden waren iets aangepast.

Na mijn ooglidcorrectie (en littekencorrectie) ben ik weer na 1 week thuis te zijn geweest aan de slag gegaan.

Wanneer mag je weer sporten en hoe pak je dat aan?

Na een buikwandcorrectie en borstlift mag je 6 weken na de ingreep weer starten met sporten. Na een ooglidcorrectie mag dit na 2 weken.

Na mijn buikwandcorrectie startte ik na 6 weken en 3 dagen weer met Crossfit. De eerste 3 weken ben ik volgens een schema van mijn coach gestart met cardio en ben ik eerst alle oefeningen die bij Crossfit aan bod komen langsgegaan om te kijken hoe mijn lichaam hierop reageerde. Daarna ben ik weer met de groepstrainingen mee gaan doen en kon ik de gewichten weer gaan opbouwen.

Na mijn borstlift startte ik 7 weken en 2 dagen weer met Crossfit, helaas iets later dan gehoopt en dit kwam doordag ik Corona 6 weken na de ingreep. Dit keer bouwde ik mijn trainingen iom mijn coach anders op. Ik train gewoon mee met de groep, alleen zal ik de eerste 2 weken op een lage intensie en met lage gewichten trainen, daarna mag ik in de 2 weken erna de intensiteit en de gewichten gaan verhogen en uiteindelijk weer gaan opbouwen naar mijn eigen niveau.

Na mijn ooglidcorrectie die gecombineerd werd met mijn littekencorrectie heb ik van de arts het advies 6 weken geen Crossfit gekregen. En na 6 weken start ik dan ook direct daar waar ik eerder stopte, zonder maar iets op te bouwen.

Na elke ingreep merkte ik dat ik superfit was, dit besefte ik heel goed nadat ik weer mocht gaan sporten. Eigenlijk had ik geen enkele keer ingeleverd op mijn conditie en kracht. Ik heb me dan ook echt in de opbouwperiodes in moeten houden om niet te hard van stapel te gaan. Luisteren naar je lichaam is in deze ook weer heel belangrijk!

Wanneer mag je weer in bad of zwemmen?

Na de ingreep mag je de eerste 6 weken niet in bad of zwemmen. Daarbij geldt dat de wonden dicht en alle korstjes verdwenen moeten zijn

Mis je nou nog een vraag of een goede aanvulling? Stuur me gerust een DM via Instagram of Facebook Messenger