FAQ plastische chirurgie

In de afgelopen jaren heb ik al vele contacten gehad met dames en heren die net als mij voor plastische chirurgie kozen. Ik vind het nog steeds heel erg leuk om hun bij te staan in de aanloop naar hun ingrepen en in de periode erna. Ik heb ondertussen al zoveel mooie mensen leren kennen en vele bijzondere gesprekken gevoerd. Tijdens deze gesprekken beantwoord ik vele vragen over mijn ervaringen van mijn ingrepen. Ik vertel dan over mijn eigen ervaringen en dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Geen lichaam, geen operatie, geen herstel, geen arts en geen advies is hetzelfde. Onze ervaringen kunnen dus verschillen en er is geen goed of fout in deze!
Waarom een buikwandcorrectie?
De reden om voor een buikwandcorrectie te kiezen is natuurlijk voor iedereen verschillend. De voornaamste redenen zijn een teveel aan huid of een verslapte huid zijn gewichtsverlies, zwangerschappen en veroudering. Voor de een zal een buikwandcorrectie een medische noodzaak zijn, voor de ander is het cosmetisch, ofwel er mooier uit willen zien.
De keuze voor mijn buikwandcorrecie was puur cosmetisch. Ik had een enorme buik overgehouden nadat ik vele kilo's was afgevallen. Ik had geen fysieke klachten, maar door mijn jarenlange overgewicht, 2 enorme zwangerschapsbuiken en een verkleefd litteken na een appendicitis vond ik mijn buik echt lelijk en daar wilde ik gewoon vanaf. Een buikwandcorrectie inclusief liposuctie was voor mij de enige optie om dit te bereiken.
Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?
Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek is een cosmetische ingreep die wordt gebruikt om de buik dunner, strakker en steviger te maken. De operatie omvat het verwijderen van overtollige huid en vet uit de midden- en onderbuik.
Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kan er een mini buikwandcorrectie uitgevoerd worden. De navel wordt hierbij met rust gelaten. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandcorrectie de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel opnieuw ingehecht. Bij een Fleur de lis buikwandcorrectie zal er ook een verticale incisie gemaakt worden om zo extra huid te kunnen verwijderen, ook dan wordt de navel opnieuw ingehecht.
Bij de operatie van een totale buikwandcorrectie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom los gemaakt van de huid maar blijf vast zitten aan de buikspieren in de diepte zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid en vetweefsel verwijderd. Indien nodig zal er ook een liposuctie worden gedaan. Wanneer de buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd (reven). Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de strak getrokken buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht. Er worden een aantal drains (dunne slangetjes) achtergelaten waardoor het wondvocht naar buiten kan. Dit laatste is afhankelijk van de arts.
Zelf heb ik een totale buikwandcorrectie met liposuctie flanken en bovenbuik gehad, het reven van mijn buikspieren was niet nodig. Op 22 november 2019 werd ik geopereerd door plastisch chirurg Wiebren van den Berg bij Velthuis Kliniek Velp.
Waarom een borstlift?
Borsten kunnen door verschillende oorzaken gaan hangen. Bijvoorbeeld door afvallen, zwangerschappen of doordat je ouder wordt. Vaak verdwijnt aan de bovenkant de vulling waardoor ze de borst leger is. Met een borstlift kan de borst weer op de plek teruggeplaatst worden waar deze eigenlijk hoort te zitten, tevens ogen de borsten dan ook weer een stuk voller.
Ik weet niet anders dan dat mijn borsten hangen, al vanaf mijn tienerjaren is dit zo. Mijn jarenlange overgewicht, zwangerschappen en afvallen waren natuurlijk niet bevordelijk voor de vorm. Voor mijn buikwandcorrectie vielen mijn borsten mij niet zo op. Toen mijn buik eenmaal weg was ging ik me steeds meer aan mijn hangende borsten storen, ze pasten niet meer bij mijn lichaam en besloot dat ik ze wilde laten liften.
Hoe wordt een borstlift uitgevoerd?
Bij een borstlift of mastopexie wordt overtollige huid weggenomen en de tepel naar een hoger punt wordt verplaatst. Mastopexie is een esthetische ingreep om de effecten van ptose (het door ouderdom en zwaartekracht verslappen van de borsten) ongedaan te maken en de borsten opnieuw een compacter uiterlijk te geven.
Een borstlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, de anker, lollipop of donut methode. Dit is afhankelijk van de mate dat een borst verslapt is. De ankermethode is de meest uitgebreide borstlift en deze wordt toegepast wanneer de borsten sterk uitgezakt of verslapt zijn. Voor minder uitgezakte borsten kan een borstlift volgen de lollipop of donut methode worden uitgevoerd.
Bij een borstlift volgens de ankermethode wordt de huid in drie richtingen gereduceerd en de borst verkort. Hierdoor ontstaat een betere vorm en zal de borst niet meer hangen. Het litteken komt rondom de tepelhof, verticaal van de tepelhof omlaag naar de bh-plooi en een litteken horizontaal in de bh-plooi.
Bij een lollipop lift zal er alleen een incisie rond de tepelhof en een verticale incisie van tepel naar de borstplooi gemaakt worden.
Bij een donutlift zal er alleen een incisie rond de tepelhof gemaakt worden.
Omdat mijn borsten sterk uitgezakt waren was de meest uitgebreide borstlift met de ankermethode nodig om mijn borsten te liften. Ik heb dus 2 littekens in de vorm van een anker op mijn borsten ⚓⚓. Op 31 december 2019 werd ik door drs Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek in Velp geopereerd.
Waarom een bovenooglidcorrectie
Hoe wordt een bovenooglidcorrectie uitgevoerd
Voor de behandeling maken we foto's voor in je medisch dossier. Vervolgens krijg je een plaatselijke verdoving. De injecties hiervoor kunnen even pijnlijk zijn, maar daarna voel je van de behandeling niets. Soms kan een ooglidcorrectie ook onder “een roesje” worden uitgevoerd. Het gebeurt zoals jij het prettig vindt. Want bij ons ben je in goede handen.
De plastisch chirurg tekent op het bovenste ooglid nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd moet worden. Dan snijdt hij een reepje huid weg. Soms wordt er ook een stukje van de oogkringspier weggenomen. Zit er te veel vet, dan wordt dat ook verwijderd. Na de ingreep worden de kleine bloedvaatjes vaatjes dichtgebrand en het sneetje weer gehecht. We koelen de oogomgeving meteen, om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan.
Bij een bovenooglidcorrectie maakt de chirurg een snee in de plooi van het bovenooglid en haalt het huidoverschot en overtollig vetweefsel weg. Er blijft altijd een beetje losse huid over om het oog nog te kunnen sluiten. Het litteken is na afloop nauwelijks zichtbaar doordat deze in de natuurlijke plooi van het bovenooglid ligt. Het resultaat is een natuurlijke oogopslag en een meer open blik in je ogen. Een bovenooglidcorrectie gebeurt onder plaatselijke verdoving
Welke plastisch chirurg?
Welke plastisch chirurg voor jou geschikt is vind ik heel persoonlijk. Niet iedereen vindt de resultaten van elke arts mooi, het is dus heel belangrijk voordat je gesprekken met artsen gaat plannen dat je je hierin verdiept. Het is goed om na te denken wat je wilt, wat je niet wilt en wat je verwacht wat haalbaar voor jou zou kunnen zijn. Kijk goed naar jezelf en naar je lichaamsbouw, vergelijk je niet met de resultaten van anderen die je online ziet, want elk lichaam is namelijk anders.
Zelf heb ik voordat ik mijn keuze maakte goed rondgekeken op het internet, veel gelezen en resultaten vergeleken. Ik wist heel goed wat ik wilde, wat haalbaar moest zijn en welke punten ik belangrijk vond (bijvoorbeeld navel, vorm en hoogte incisie, nazorg) Ik had een sterke voorkeur voor één arts en kliniek en ben met hem als eerste in gesprek gegaan. Dit gesprek verliep heel prettig, er was een klik en de verwachtingen die geschept werden kwamen overeen met mijn ideeën. Mijn gevoel was goed, had vertrouwen en besloot niet verder te gaan zoeken naar de geschikte chirurg. Drs. Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek was degene die mijn buikwandcorrectie mocht gaan uitvoeren. En dit bleek achteraf echt een waanzinnig goede keuze te zijn.
Een logisch gevolg na het prachtige resultaat van mijn buikwandcorrectie was dat Wiebren van den Berg ook mijn borstlift 2 jaar later heeft uitgevoerd, want ook met borsten is hij ontzettend goed en dat heeft hij dan ook 100% bewezen.
In maart 2023 volgt nog mijn ooglidcorrectie en ook deze wordt door dezelfde arts gedaan.
Welke kliniek of ziekenhuis voor je operatie?
Ik ben sterk van mening dat je eerst een keuze moet maken door welke arts je geopereerd wil worden en dan gaat kijken waar deze arts werkt. Per slot van rekening is het de chirurg die de operatie uitvoert en niet de kliniek of het ziekenhuis. Meerdere chirurgen werken in een ziekenhuis en in een kliniek, dan zal je de keuze hierin dus ook moeten maken. Sommige chirurgen werken alleen in een kliniek en anderen weer alleen in een ziekenhuis.
Ik besloot me te laten opereren door drs Wiebren van den Berg en hij is werkzaam in de Velthuis Kliniek en in het Antonius ziekenhuis. Ik koos bewust voor de kliniek en een van de redenen hiervoor was dat ik dan ook enigzins inspraak had op de operatiedatum, dit kon daar namelijk in goed overleg al bij het eerste consult bepaald worden. Zo kon ik al mijn operaties plannen tijdens het verlof van mijn zeevarende man en kon hij de taken in huis overnemen.
Hoe verloopt het consult bij de plastisch chirurg?
Ik kan natuurlijk alleen vertellen hoe mijn eerste consult bij Velthuis Kliniek is verlopen, ik ben niet in andere ziekenhuizen of klinieken geweest.
Na een kort kennismakingsgesprekje met de consulente voegde de plastisch chirurg zich bij het gesprek. In een kort gesprekje vroeg hij naar mijn verhaal en wat mijn wensen zijn, daarnaast moest ik ook uit de kleren moeten zodat de arts mijn voorsituatie goed kon bekijken en zo kon beoordelen wat de mogelijkheden zijn. Nadat hij het plan voor de ingreep met mijn had besproken werd ik ook nog duidelijk gewezen op de risico's van de operatie.
Bij mij werd er direct een offerte voor de ingreep gemaakt door de consulente. Tevens werd er gelijk in goed overleg een operatiedatum gepland. Ik weet dat er ook dames zijn die later de offerte en een operatiedatum hebben gekregen. Aan het einde van het consult werden er nog de foto's voor het medisch dossier gemaakt door de consulente.
Welk soort buikwandcorrectie of borstlift heb je nodig?
Tijdens het consult met de plastisch chirurg zal deze nadat hij de buik bekijken en advies geven welk soort buikwandcorrectie voor jou het beste zal zijn. Je hebt verschillende soorten buikwandcorrecties, een mini , een totale en een fleur de lis buikwandcorrectie, de verschillen hiervan heb ik bij de vraag "Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?" uitgelegd.
Hetzelfde geldt voor de vraag welk soort borstlift voor jou het meest geschikt is om het gewenste resultaat te bereiken. Ook hier zal de plastisch chirurg nadat hij de borsten heeft bekeken een advies over geven. Er is dan keuze tussen een lift volgens de anker, lollipop of donut methode. Deze verschillen heb ik uitgelegd bij de vraag "Hoe wordt een borstlift uitgevoerd?".
Zelf heb ik een totale buikwandcorrectie met liposuctie flanken en bovenbuik gehad, het reven van mijn buikspieren was niet nodig. Omdat mijn borsten sterk uitgezakt waren was de meest uitgebreide borstlift met de ankermethode nodig om mijn borsten te liften. Beide operaties zijn uitgevoerd door drs Wiebren van den Berg van Velthuis Kliniek in Velp.
Wel of geen liposuctie?
Ik heb op advies van de plastisch chirurg wel een liposuctie van de flanken en bovenbuik laten doen om zo een mooier resultaat te verkrijgen. Ik had ook nog wel voldoende vet in mijn buik, wanneer dit niet weg zou zijn gehaald dan had je het verschil in dikte van de huid boven en onder de incisie goed kunnen zien en dat zou jammer zijn geweest.
Een liposuctie is niet standaard en zal zelf betaalt moeten worden, ook wanneer een buikwandcorrectie door de verzekering vergoed wordt. Bespreek dit dan ook altijd met de arts of het wel of niet nodig is voor een mooier resultaat, het is jammer wanneer je dit achteraf bedenkt en niet tevreden bent met het resultaat. Ik zie dit namelijk vaak genoeg gebeuren.
Vergoed of zelf betaald?
Ik heb mijn buikwandcorrectie en borstlift zelf betaald, ook mijn bovenoooglidcorrectie zal ik zelf moeten bekostigen. De reden hiervoor is dat ik volgens de plastisch chirurg niet voldeed aan de eisen die een verzekeringsmaatschappij hanteert om de operatie vergoed te krijgen. Er is dus geen aanvraag gedaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Ik wist dit, had hier financieel ook al rekening mee gehouden voordat ik aan mijn traject begon.
De eisen om in aanmerking voor een volledige vergoeding van een buikwandcorrectie te komen zijn streng, zo moet er bijvoorbeeld een overhang zijn van minimaal 6 cm en onbehandelbare smet. Check goed de voorwaarden van je verzekering. Ik zie geregeld buiken die kleiner zijn dan de mijne was wel vergoed worden, hoe dit kan is voor mij een raadsel. Ik heb het idee dat het een soort van Russische roulette is bij de verzekeringsmaatschappijen, de een krijgt de operatie wel vergoed krijgt en de ander niet. Het voelt voor mij dan soms ook wel een beetje oneerlijk.
Een borstlift wordt gezien als een cosmetische ingreep en zal daarom niet vergoed worden door de verzekering. Toch zie ik ook hier geregeld voorbij komen dat dames een borstlift wel vergoed hebben gekregen, omdat de arts een aanvraag als een verkleining instuurd. Persoonlijk vind dit niet netjes en eerlijk dat dit gebeurd.
Een liposuctie icm bijvoorbeeld een buikwandcorrectie zal ook niet vergoed worden door de verzekering, ook dit wordt gezien als een puur cosmetische ingreep.
Om voor een vergoeding van een ooglidcorrectie in aanmerking te komen moet oa je ooglid halverwege de pupil hangen.
Check dus altijd goed de voorwaarden van je verzekering.
Ik ben blij dat ik de mogelijkheid had om mijn ingrepen zelf te betalen, ik was namelijk ook degene die mijn lijf zo had toegetakeld en ik heb dit dan ook allemaal zelf opgelost door op mijn voeding te letten, hard te trainen en te gaan sparen om mijn dromen waar te maken.
Wat heb je betaald voor de operaties?
Ik ben van mening dat het helemaal niet interessant is wat ik betaald heb voor mijn operaties. Een ding is duidelijk aan plastische chirurgie hangt een pittig prijskaartje. De prijzen van de verschillende ingrepen kan je vinden op de website van de kliniek. Ik vond de kwaliteit en resultaten van de arts belangrijker dan de prijs. Tevens is mijn operatie niet de jouwe, wordt er helemaal niet hetzelfde uitgevoerd te worden. Tevens was mijn buikwandcorrectie in 2019 en mijn borstlift in 2021, de prijzen zijn ondertussen alweer een stuk gestegen, dus niet vergelijkbaar.
Ik zie veel prijsverschillen tussen verschillende artsen. Bij sommige artsen betaal je soms bijna twee keer het bedrag dan bij een ander en ik vind dat de prijs niet alles zegt over de kwaliteit en het resultaat van de arts. Duur hoeft niet perse het beste te zijn. Ziekenhuizen zijn over het algemeen goedkoper dan klinieken.
De enige manier om erachter te komen wat voor jou de totale kosten zijn voor een operatie is om op consult te gaan bij een plastisch chirurg.
Mag je in de ziektewet of kost het je vrije dagen?
Wat ik hoor en lees is het heel verschillend per werkgever hoe dit geregeld wordt. In principe mag je na een ingreep in de ziektewet, want je bent niet in staat om te werken. Het kan wel zijn dat je de dag van de operatie vrij moet nemen. Wanneer het om een cosmetische ingreep gaat wordt er nog wel eens wat moeilijker over gedaan. Check je CAO, arbeidsvoorwaarden en ga in overleg met je leidinggevende om te kijken hoe het bij jou geregeld is.
Bij mijn buikwandcorrectie ben ik tijdens mijn herstelperiode van 6 weken in de ziektewet geweest, na 24 dagen ben ik wel weer vanaf huis een aantal uurtjes per (werk)dag gaan meewerken.
Voor de periode van 2 weken die ik vrij was na mijn borstlift heb ik mijn eigen vrije dagen ingeleverd. Dit was op mijn eigen verzoek, want op dat moment voelde dat voor mij beter om het op die manier te doen.
Hoe bereid je je voor op de operatie?
Hoe fitter voor een ingreep, hoe beter was en is nog altijd mijn idee. Ik sport veel en was voor mijn beide ingrepen dan ook echt fit en dit heeft me zeker wel geholpen tijdens mijn herstel. Daarnaast let ik over het algemeen goed op mijn voeding en eet ik eiwitrijk. Heel veel meer heb ik eigenlijk niet gedaan om me voor te bereiden op mijn ingrepen.
Welke supplementen of vitamines voor de operatie
Ik ben bij mijn buikwandcorrectie en mijn borstlift een week of 5 voor die tijd begonnen met extra Vit C (dubbele dosis) en Arnica druppels van dr Vogel. Tevens eet ik eiwitrijk.
Welke hulpmiddelen haal je in huis?
Ik lees geregeld dat er van alles in huis gehaald wordt voor de ingreep, zoals bijvoorbeeld verstelbare bedden, po-stoelen, rollators, sta-op stoelen, douchekrukjes, voedingskussens etc etc.
Zelf heb ik dus helemaal niks extra's in huis gehaald, overdag vertoefde ik op de bank en 's nachts sliep ik boven gewoon in mijn eigen bed. Om in de strandstoelhouding te kunnen zitten/liggen had ik een opgerold dekbed onder mijn knieen en extra kussens in mijn rug. Meer had ik ook echt niet nodig en had ik had ik wel iets gemist, dan had ik dat snel genoeg nog kunnen regelen.
Wat neem je mee naar de kliniek/het ziekenhuis?
Ik nam alleen het hoognodige mee naar de kliniek en dat waren mijn toiletspullen, badslippers, extra set kleding (sportlegging, tshirt en ondergoed) en niet te vergeten mijn telefoonlader. Ik verbleef maar een nacht in de kliniek en had dus ook niet veel nodig.
Hoe verliep de operatiedag?
Eigenlijk verliep de operatiedag van mijn buikwandcorrectie en mijn borstlift wel redelijk hetzelfde. De tijd van melden, de operatieduur en de verblijfduur waren alleen anders.
Bij aankomst in de kliniek mocht ik mij omkleden in een charmant operatiehemd en kreeg ik een bed toegewezen. De verpleegkundige prikt dan een infuus en deed de controles van de bloeddruk en hartslag. Daarna komt de anesthesist langs voor een klein gesprekje waarin nog het een en ander uitgelegd wordt en nog een aantal vragen gesteld worden. Vervolgens komt de plastisch chirurg om het te opereren gebied af te tekenen en nog het een en ander te bespreken. Dan mag je zodra het operatieteam klaar is naar de OK.
Hier word je dan aan allerlei toeters en bellen aangesloten en voordat je onder narcose gaat wordt er nogmaals gecheckt of alles klopt (patient, ingreep ed) en daarna zal de operatie daadwerkelijk starten.
Hoe was de ervaring met de narcose?
Mijn ervaringen waren eigenlijk best prettig. Vroeger als klein meisje ben ik meerdere keren onder narcose geweest en was ik nadien altijd heel ziek. Ik zag hier dus best een beetje tegenop, maar ik heb eigenlijk gewoon nergens last van gehad. Niet direct na de operatie en ook niet tijdens mijn herstelperiodes, ik voelde me eigenlijk heel snel weer gewoon fit. Ik denk zeker dat mijn goede conditie mij hierbij heeft geholpen.
Hoe lang is het verblijf in de kliniek?
Bij mijn buikwandcorrectie moest ik een nachtje in de kliniek verblijven en mocht ik de volgende ochtend vroeg met ontslag naar huis.
Bij mijn beide nacorrecties van de dogears op mijn heupen onder lokale verdoving mocht ik direct na de ingreep weer de kliniek verlaten.
Na mijn borstlift verliet ik de kliniek ca 5 uur na aankomst, deze ingreep vindt plaats onder narcose.
Hoe ging de terugweg naar huis?
Van mijn huis naar de kliniek in Velp is 111 km, ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. Ik vond beide keren de terugweg geen enkel probleem, ik ben gewoon relaxt naast manlief gaan zitten en we waren eigenlijk zo thuis. Tip! Neem een kussentje mee om deze tussen jou en de gordel te doen.
Hoe gingen de eerste dagen thuis?
De eerste dagen thuis gingen goed, ik had hulp genoeg van mijn man en kinderen en hoefde me nergens zorgen over te maken. Na mijn buikwandcorrectie kon ik natuurlijk wel minder dan na mijn borstlift.
Ik heb me de eerste dagen ook echt wel rustig gehouden. Alleen de eerste dag na thuiskomst van de kliniek heb ik even in bed gelegen, daarna verbleef ik overdag lekker beneden op de bank. Ik liep dan geregeld kleine rondjes door de kamer, ik had de eerste dagen thuis ook nog 2 drains. Deze werden op maandag (dag 3) verwijderd en de dag daarna ben ik weer buiten gaan wandelen, de eerste keer een echt klein stukje en daarna elke dag een stukje verder. Ik heb eigenlijk geen pijn aan mijn buik ervaren, maar meer aan mijn rug wat komt door de kromme houding die je moet aanhouden.
Na mijn borstlift heb ik totaal geen pijn ervaren, voelde me topfit en op dag 2 wandelde ik samen met mijn man en hond weer lekker in het bos.
Hoeveel pijn had je na de operatie?
Eerlijk gezegd heb ik bij geen van mijn operaties pijn ervaren, tenminste niet van mijn buik, mijn borsten en mijn oogleden. Na een buikwandoperatie moet je een kromme houding aanhouden om de wond te ontzien en dit voelde ik wel aan mijn rug, die verkrampt en is pijnlijk. Maar alles is tijdelijk, gaat ook gewoon weer over en elke dag wordt dat beter.
Daarbij is mijn idee dat je niet te vroeg moet willen stoppen met je pijnmedicatie en dat je deze op een vast schema moet innemen om de spiegel op peil te houden.
Slapen na de operatie
Slapen na de operatie is wat lastiger, je mag niet direct op je zij of buik slapen, maar je moet in de zogeheten strandstoelhouding liggen. Dat wil zeggen dat je in een half zittende houding moet liggen met je knieen geknikt. Op deze manier komt er weinig spanning op de buikhuid te staan en ontzie je de wond.
Ook na mijn borstlift en ooglidcorrectie heb ik een aantal dagen op mijn rug moeten slapen, niet mijn meest favoriete houdig. Maar ik denk dan altijd het is tijdelijk en zo weer voorbij.
Wat is de strandstoelhouding?
De strandstoelhouding houdt in dat je in een geknikte/kromme houding zit of ligt. Je ligt dan met je bovenlijf iets omhoog en je knieen heb je in een gebogen houding. Deze houding kan je aannemen met een electirsch verstelbare lattenbodem, maar is ook prima te realiseren met een paar extra kussens in de rug en een opgerold dekbed onder de knieen.
De reden dat je de strandstoelhouding moet aannemen na een buikwandcorrectie is om zo min mogelijk spanning op het litteken te hebben.
Waarom loop je krom na de operatie
U moet de eerste 1-2 weken iets geknikt lopen en het bed in een knik zetten (of extra kussens gebruiken). Omdat je bij de buikwand een correctie een grote wond hebt is het belangrijk spanning op deze wond zo klein mogelijk te houden.
Er zit een rare frummel aan het einde van het litteken, is dit normaal
Gewichtsverschil na de operatie
Vocht vasthouden na operatie
Drains en hechtingen verwijderen doet dat zeer
Hoe vaak controle in kliniek
Drukpak of buikband na de operatie
Wel of geen after lipo massages
Wanneer mag je het litteken gaan insmeren en met welke creme
Wanneer zie je het definitieve resultaat
Wat is een dogear
Een dogear correctie is een correctie van overtollig huid en vetweefsel in de flank(en). Vaak wordt deze operatie uitgevoerd na een borst- of buikoperatie. Deze ingreep wordt gezien als een kleine nacorrectie.