Blog nr. 2 Afvallen! Hoe ik het deed!

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 om 16:02

Afvallen, mijn eeuwige strijd

Tsja en waar ga ik dan over schrijven dat was de vraag die ik me stelde toen ik besloot om toch te gaan bloggen. Een van de meest voor de hand liggende onderwerpen is dan toch hoe mijn gewicht mijn leven beïnvloed heeft en op welke manier ik het tij heb weten te keren een aantal jaar geleden. En natuurlijk weet ik dat de manier waarop ik ben afgevallen niet voor iedereen haalbaar is, toch wil ik mijn verhaal hier delen. Ieder heeft z'n eigen pad om te bewandelen, een eigen reis om te maken, het maakt niet uit hoe je dit doet als je maar de bestemming bereikt waar je naar toe wilt.

Karin Abbink Buikwandcorrectie Velthuis Kliniek Wiebren van den Berg Borstlift

Ik weet eigenlijk niet anders dan dat ik naar mijn idee altijd zwaarder was dan anderen, in mijn ogen was ik altijd de dikste en de breedste van iedereen. Van tiener af aan "screende" ik al elke setting waarin ik me bevond en trok dan altijd deze conclusie. Of het terecht was durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar dit was de realititeit in mijn gedachten. En nog steeds betrap ik me er op dat ik dit doe wanneer ik me met meerdere mensen in een ruimte bevind. Wanneer ik op een foto sta met anderen dan analyseer ik deze grondig en denk ik "kijk ik ben weer de dikste van het stel". Waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom blijf ik mezelf met dit gedrag toch elke keer onzeker maken? Kijk in de spiegel en besef nou eens dat het echt niet nodig is! Makkelijker getypt dan gedaan.....

Jeugd
Ik kom uit een familie waar eigenlijk iedereen de aanleg heeft om zwaarder te worden en helaas heb ik die genen dus ook. Vanaf mijn tienerjaren werd er bij ons best wel goed gelet op voeding, de reden hiervan was het hartinfarct dat die mijn vader 41-jarige leeftijd doormaakte. Op dat moment was er een omslagpunt qua keuzes in voeding en leefstijl voor ons hele gezin. Daarnaast was ik samen met mijn moeder in mijn latere tienerjaren ook geregeld "op dieet" om de kilo's onder controle te houden.

Als kind en tiener was ik al actief met sporten bezig, zo heb ik jaren wedstrijden gezwommen, zat ik op turnen en tennis en was ik in de zomer veel te vinden bij de surfplas van Hoogeveen. Daarna heb ik fanatiek aan (step) aerobics gedaan en toen ik wat ouder was zat ik graag op een spinningbike en liep ik vele kilometers hard. Momenteel Crossfit ik alweer 7 jaar redelijk fanatiek.

Samenwonen
Op 21-jarige leeftijd ging ik samenwonen met Maarten, werkte ik fulltime en genoten we samen van het leven met feestjes, etentjes en alle gezelligheid die bij die leeftijd hoort. Sporten deed ik in die tijd ook geregeld en qua gewicht was ik in die periode stabiel. Wanneer ik dan ook oude foto's terugkijk zie ik dat ook duidelijk, daar was eigenlijk niet heel veel mis wat betreft mijn figuur. Ik was stevig, maar had toen niet echt overgewicht. We trouwden in 1999 en op dat moment woog ik 78 kilo, een prima gewicht bij mijn lengte en bouw. Jaja ik heb de BMI berekening er voor de zekerheid nog even op losgelaten hoor.

Karin Abbink Buikwandcorrectie Velthuis Kliniek Wiebren van den Berg Borstlift

Mis
Na de geboorte van mijn beide kinderen (in 2001 en 2004) ging het dus mis. Door het werk van Maarten hadden we de keuze gemaakt dat ik zou stoppen met werken na de geboorte van de oudste, ik was dus fulltime moeder geworden. Tijdens de zwangerschap van Thomas was ik 27 kilo aangekomen en had ik echt een gigantische buik, na de geboorte bleven er dan ook zeker 12 kilo hangen en was mijn buik voor eeuwig en altijd geruïneerd, dacht ik…. Doordat ik veel alleen was met de kinderen lukte het me niet om te gaan sporten, begon ik minder goed op mijn voeding te letten en kwam ik steeds meer aan.

In 2010, ik was toen 37 jaar oud, had ik wel de top qua aantal kilo's bereikt en was ik doodongelukkig met mezelf. Ik begon mezelf weg te cijferen, vond mezelf waardeloos en had liever niet dat mensen me zagen. In die periode wist niemand precies hoe ik mij echt voelde en oh wee wanneer je iets over mijn gewicht zei, want dan waren de rapen gaar. Als ik hierover nadenk dan zie ik nu wel in dat ik door middel van een enorm grote mond dit heel goed heb weten te verbergen naar de buitenwereld. Ik was zo onzeker, maar door dit gedrag kwam ik zeer zeker niet zo over. Wanneer ik nu weleens mensen zie met overgewicht en hun manier van (over)reageren herken ik dat gedrag helemaal, ik zie mezelf van toen terug en het liefst wil ik hun bij de hand pakken om ze te helpen, maar dat kan ik niet, want dat moeten ze toch echt zelf doen.

Crashdieet
Op een gegeven moment kwam ik met iemand in contact die enorm veel was afgevallen met een dieet van shakes en repen, wauw wat zag zij er waanzinnig goed uit. 

Ik maakte toen de keuze om ook dit crashdieet te gaan volgen, het zogeheten Cambridge dieet. Weken, zelfs maanden leefde ik alleen op shakes en repen, wat betekende dat ik maximaal 600 calorieën per dag binnen kreeg.  De kinderen werden ouder en zelfstandiger, dat betekende dat ik ook weer meer vrijheid kreeg om te gaan sporten.Ik startte in die periode met hardlopen, intervaltraining en duurlopen van gemiddeld 10‑15 km. Deze combi zorgde ervoor dat ik in no time 30 kg afviel, heel fijn natuurlijk. Ik voelde me goed, slank en ik kon de hele wereld aan. Tijdens hardloopevents liep ik toen op de shakes en repen zelfs mijn PR's.

Met een crashdieet als Cambridge val je alleen maar af, maar je levensstijl en eetgewoontes verander je hier niet echt mee. Nadat ik dan ook gestopt was met dit dieet en weer was overgeschakeld naar "normale" voeding kwamen de kilo's er dan ook weer langzaam bij. Tevens moest ik het hardlopen op een gegeven moment ook staken door een langdurige knieblessure en na verloop van tijd was ik gewoon weer 20 kilo zwaarder.

Crossfit
In januari 2015 startte ik weer met sporten in een net geopende Crossfitbox in Zuidwolde, hier werd naast Crossfit ook RPM en Grit gegeven. Met de laatste 2 begon ik in de box, Crossfit leek me namelijk veel te heftig om te doen en eerlijk ik durfde dat ook gewoon niet, ik voelde me niet comfortabel genoeg om daaraan mee te gaan doen. Na een aantal maanden werden de RPM bikes verkocht i.v.m. ruimtegebrek en toen heb ik toch de switch naar Crossfit gemaakt, doodeng, maar wat vond ik het fantastisch tof om te doen en nu 7 jaar later ben ik gemiddeld 4 keer per week in de box van Crossfit 0528 in Hoogeveen te vinden.

Crossfit is een combinatie van krachttraining, cardio en gymnastics. Krachttraining is wel mijn favoriet, het spelen met barbells, gewichten, dumbells en kettlebells vind ik heerlijk om te doen. Van cardio ben ik ook in de loop van de jaren steeds meer gaan houden, het is gewoon ontzettend goed voor me. Gymnastics vind ik het lastigste onderdeel, ik ben blijkbaar niet zo mobiel en op die momenten werkt mijn lichaamsgewicht me nog steeds tegen of ik ben gewoon niet sterk genoeg… Je kan het van 2 kanten bekijken dus. Een crossfittraining maakt mij niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal heb ik daar stappen gemaakt. Want in de box kan ik mijn hoofd leeg maken, ga constant buiten mijn comfortzone, ik zoek mijn grenzen op en ga daar overheen. Ik kan echt veel meer dan dat ik ooit verwacht had.

If It Fits Your Macro’s
Vanaf het moment dat ik begon met Crossfit leerde ik steeds meer over voeding. Zo ontdekte ik op een gegeven moment dat je eigenlijk alles kan eten wat ik wil, mits je houdt aan dit "If It fits your macros". Je kan dus eigenlijk alles eten zolang het maar in je macro's past. Eerst moet je dan natuurlijk wel weten wat je macro's zijn, want die verschillen per persoon. Deze zijn afhankelijk van je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte, activiteitenniveau en je doelen. Zelf gebruik ik de formule op de website van Fitgirlcode om mijn berekeningen te maken. Hier staat tevens een goede beschrijving hoe je jouw macro’s kan berekenen en waar je op moet letten. 


Via de app van Myfitnesspal trackte ik jarenlang mijn voeding en op deze manier at ik 9.5/10 keer zo dat mijn eten in mijn macro's paste. Voor mij werkt de verhouding hoog in eiwitten en laag in koolhydraten het allerbeste. Ik leerde "spelen" met de calorieën en macro's om resultaat te boeken en langzaamaan ging het getal op mijn weegschaal weer naar beneden. De combi van bewust eten en Crossfit zorgde ervoor dat ik geleidelijke manier afviel, mijn lijf veranderde, ik fitter en sterker werd. Het plaatje hierboven geeft aan hoe ik ongeveer mijn calorieën en macro's heb ingesteld de afgelopen jaren.

Ik hou er dus totaal niet van om allerlei fratsen te moeten uithalen voor ingewikkelde recepten, ik heb dus nooit anders gegeten dan mijn gezinsleden. De verhoudingen op mijn bord zijn alleen anders dan op die van hun, ik eet bijvoorbeeld veel meer groentes en minder aardappelen. Alleen wanneer zij bij de lunch kiezen voor een kroketje neem ik liever kwark met fruit en noten. Op werkdagen eet ik eigenlijk altijd hetzelfde, voeding met een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten, zo voorkom ik een hongergevoel en heb ik geen behoefte aan zoetigheid, want dit is namelijk op mijn werk meer dan geregeld aanwezig. Op mijn vrije dagen eet ik dan wel weer brood, maar ook toch weer vaak mijn favoriete kwark met fruit. En natuurlijk ben ik niet heilig, want ik eet ook echt wel een taartje, een koekje, chips en ik drink ook wel een wijntje. Zolang dit maar niet dagelijks en met mate is.

Buikwandcorrectie en borstlift
In 2019 heb ik de stap genomen om een buikwandcorrectie te ondergaan, ik was afgevallen, sterker en fitter dan ooit, maar mijn buik bleef en ik vond deze nog lelijker dan ooit. Een operatie was voor mij de enige oplossing om dit weer mooi te krijgen. Voor de operatie viel ik nog eens 5 kilo af op aanraden van de plastisch chirurg en na de operatie ben ik nog zo’n 4 kilo afgevallen. In 2021 heb ik mijn borstlift gehad, de kers op de taart en daarmee was mijn plaatje compleet. Deze trajecten heb ik uitgebreid beschreven in “My BELLY Blog” en  “My BOOB Blog", via de linken kan je daar alles over lezen.

En nu
Ik ben nu 49 jaar en voel me fitter en sterker dan ooit, ik heb me nog nooit zo happy met mijn lijf gevoeld als op dit moment. Een tijdje geleden heb ik het constant tracken van al mijn voeding losgelaten, ik eet op zich heel standaard en na zoveel jaar weet ik wel wat ik ongeveer binnen krijg op een dag. Daarbij weet ik ook heel goed wat mijn valkuilen zijn en waar ik de fout mee in kan gaan. Daarbij heb ik ook een enorme motivatie om nooit weer terug te willen naar waar ik vandaan ben gekomen. Momenteel ben ik 25 kilo lichter dan wat ik ooit ben geweest, toch zou ik nog wel graag een kilo of 5 extra kwijt willen.

Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat alles om me heen moet kloppen wil ik hierin slagen, de balans moet goed zijn. Ik weet wat ik daarvoor moet doen en die 5 kilo gaat me dan ook vast en zeker een keer lukken.

En ja ik heb levenslang, het is een eeuwige strijd… maar hé het is wat het is, ik doe mijn best en ik maak er van wat ik er van kan maken!

Liefs Karin

Meer info? Stuur me gerust een berichtje :-) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.